Propuneri cetățeni
Propune o inițiativă digitalizare
Organizator inteligent medicamente monitorizat prin aplicație mobilă
- Propunere de la: Viorica A, Tehnician electronist
Pentru părinții/ aparținătorii care au copii/ tineri cu dizabilități si sunt obligați sa “ treacă prin comisie” si sa se prezinte după ce au obținut toate certificatele medicale care dovedesc faptul că, acel copil/ tânăr se încadrează și îndeplinește condițiile pentru a obține certificatul de la comisie pentru încadrarea in clasa de handicap…Si acest lucru se transforma într-un chin imens pentru părinți ai căror copii cu autism, ADHD …. pentru care scoaterea din mediul cunoscut devine o chestiune stresantă….Soluția ar fi ca toți medicii specialiști care consulta / tânărul / copilul să poată încărca pe o platformă toate certificatele necesare si când managerul de caz / specialistul DGASPC verifică în sistemul DJASPC si dă „ok” ul că dosarul este complet…. atunci părintele sa fie înștiințat pentru certificat sa vina sa-l ia și numai in cazuri ultra excepționale sa fie chemat cu copilul"
- Propunere de la: Diana T
Gestionarea într-un sistem informatic a medicației administrate pacientului. Pacientul sa aibă o brățară pe care sa aibă un cod QR în care sa fie trecute toate datele personale, persoana de contact, toate procedurile efectuate.
- Propunere de la: Liviu P, Medic Rezident Spitalul Sf. Spiridon Iași
Pentru o mai bună gestionare a stării de sănătate a cetățenilor și ajutor pentru cadrele medicale, auxiliare propun următoarea soluție:
- Cod QR lipit pe card sănătate sau CI.
- Cetățenii sa aibă cod QR care sa conțină CNP, grupa sanguina, boli curente, tratamentul în curs.
- Personalul de la salvare, SMURD, pompieri, 112 să aibă acces la cod QR cu device.
- In cazul în care un cetățean suna la 112 sau are un accident, în momentul când suna și spune cum îl cheamă, îi este repetat CNP pentru confirmare, este identificat imediat și se știe parțial care este starea lui de sănătate.
- In momentul când ajunge salvarea la cetățean, asistenta medicală sa aibă device pentru a-l identifica după codul QR pe bolnav. Asistenta poate completa un nou diagnostic sau alte simptome în sistem direct pe device.
- In momentul când un bolnav ajunge la UPU, foaia de internare sa fie deja înregistrat, în sistem cu toate detaliile anterioare și completările din momentul când bolnavul ajunge în UPU. Poate fi printata imediat.
Aceasta propunere poate fi implementata inițial pe o anumita categorie de bolnavi, poate fi pe gastro, cadio. Cei care vin cel mai des la spital prin UPU.
Toate datele pot fi completate inițial în cabinetul medicului de familie care sa aibă device generare QR pe suport adeziv sa poată fi lipit pe Card sănătate și CI
- Propunere de la: Viorica A, Tehnician electronist
Piste pentru persoanele cu handicap, in cărucior, indicate in website:
- urmărirea traseelor astfel încât sa fie fezabile, borduri teșite pentru a permite accesul
- fiecare firma de taxi sa dețină un autovehicul special in care sa poată intra scaunul cu rotile, cu persoana cu handicap
- tarif special la taxi handicap, pentru persoanele afectate
- Propunere de la: Mihaela L, Romanian Academy, Cercetător Științific III
Propunem realizarea unui proiect de interconectare și acces comun la servicii de cloud pentru spitalele din județul Iasi:
- Etapa 1- Studiu tehnic și analiza de compatibilitate de software între spitalele din județul Iasi. Cont securizat pe cloud, abonament anual și un număr nelimitat de useri.
- Etapa 2. Crearea unei baze de date unificate între spitalele din județul Iasi.
- Etapa 3. Extinderea bazei de date în cadrul tuturor spitalelor din județul Iași (finanțare mixta)Laura Leonte, Consiliul Județean Iași, consilier
- Propunere de la: Laura L, Consiliul Județean Iași, Consilier
Copii aflați in dificultate, copii persoane vulnerabile (consum de alcool, consum de droguri, copii victime ale traficului de persoane, lipsa igienei personale, lipsa hranei). Tineri aflați in situații de risc ( vin din medii sărace, fac naveta de la sate, lipsuri materiale- pot fi pericol de bulling în scoli). Toți copii de la sat sa aibă cazare gratuita in spatii de cazare, lângă licee. Cantina in incinta liceului si hrana asigurata de către autorități tuturor elevilor.
- Propunere de la: Monica D, Asistent Medical
Folosirea tehnicilor de AI in proiecte locale si digitalizarea zonelor ce ne pot face viața mai ușoară
- Propunere de la: Adrian I, Alexandru Ioan Cuza University, Decan
Crearea unui circuit intre toți furnizorii de sănătate si serviciile implicate: asistență sociala, primărie , protecția copilului, direcție de sănătate, casa de asigurări.
- Propunere de la: Dr Cristina B, Medic titular
Dezvoltarea programelor de asistență psiho-socială
- Propunere de la: Constantin S, DGASPC Iași ,Asistent Social
Introducerea in facultățile de medicina de cursuri de inteligenta emoțională (EQ)care să vizeze pregătirea viitoarelor cadre medicale in abordarea cu empatie și respect a pacienților. De asemenea, utilizarea unui limbaj adaptat pe “profilul” pacientului în transmiterea unor diagnostice vor face acceptarea și disponibilitatea acestuia de a urma tratamentul mult mai eficient, mai ales in absenta unui aparținător
- Propunere de la: Oana H
Crearea unei platforme digitale unice sau adaptarea celei deja existente ( CAS -unde medicii de familie trec “la cerere” istoricul medical) in care să se regăsească tot istoricul medical al unui pacient ( internări, motivele acestora, tratamente administrate, etc.) măcar pentru tot ce a presupus tratarea acestuia in spitalele de stat. Un acces facil la istoricul medical al unui pacient care a mai trecut prin sistem va face pe de o parte “viața mai ușoara” pentru personalul medical care preia pacientul, iar pe de alta parte va fi și o “ măsură de siguranță” pentru pacientul care nu-și cunoaște diagnosticele puse, comorbiditățile, incompatibilitățile, alergiile, etc."
- Propunere de la: Oana H
Realizarea unei platforme județene cu datele pacienților si istoricul bolilor si afecțiunilor avute, la care sa aibă acces orice medic la care apelează pacientul. Acest lucru ar putea ajuta la personalizarea diagnosticului si la analiza informațiilor medicale din surse diferite prin extragerea informațiilor relevante ce pot influenta pozitiv modul in care sunt gestionate si tratate diferite afecțiuni. Angela Trofin, ,Asociația Salvați Copiii Iasi, Asistent social
- Propunere de la: Angela T, Asociația Salvați Copiii Iasi, Asistent social
O baza națională de date medicale pe care să o poată accesa orice instituție abilitată sau cetățean care are nevoie de istoricul medical
- Propunere de la: Iulian P
O baza de date cu istoricul medical al fiecărui pacient, care sa poată fi accesata in orice cabinet/spital de către medic, astfel încât fiecare dintre noi sa nu mai fim nevoiți sa mergem cu mormanul de hârtii la investigații"
- Propunere de la: Rodica P