Inițiative digitalizare sistem medical
Descarcă raportul în format digital (PDF)
Inteligența Artificială în Medicină – curs introductiv
Primul curs de IA în medicină din România din cadrul universitar medical în cadrul căruia studentul se va familiarizacu situația actuală din lume privind implementarea IA în medicină (atât în mod general, cât și particularizat pe domenii medicale)și va cunoaște principiile care stau la baza algoritmilor de diagnostic, tratament și prognostic care folosesc IA.
- Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa"
- Persoană de contact: Alexandru Burlacu
- http://www.umfiasi.ro/ro
Folosirea inteligenței artificiale în medicină
De mai bine de doi ani avem colaborări între Facultatea de Informatică și Universitatea de Medicină în multiple proiecte medicale în care ne propunem să folosim inteligența artificială în medicină. Exemple de proiecte în care sunt implicați doctoranzii: proiectul REVERT (pentru bolnavii de cancer colorecatal), hackton-ul dedicat semnalizarii rapide de atac cerebral, identificarea atriației fibriale pe baza ECG-urilor, identificarea tuberculozei și a altor boli de plamani sau identificarea bolnavilor cu simptome de Alzheimer.
- Facultatea de Informatică, UAIC Iași
- Persoană de contact: Adrian Iftene
- https://profs.info.uaic.ro/~adiftene/publications.html
Tensor Reloaded
Suntem o echipă ce efectuează cercetare în domeniul inteligenței artificiale cu aplicabilitate în medicină. Avem multiple proiecte în derulare, concentrate pe analiza imaginilor medicale, îmbunătățirea calități imaginilor și convertirii imaginilor între domenii vizuale. Suntem deschisi la colaborări cu instituții medicale ce caută să abordeze proiecte inovative ce necesită expertiză din domeniul AI/ML.
- Tensor Reloaded
- Persoană de contact: Cristian Simionescu
- https://github.com/Tensor-Reloaded
Diagnosticarea demenței de tip Alzheimer și identificarea biomarkerilor specifici cu ajutorul inteligenței artificiale
Proiectul este focusat pe diagnosticarea demenței de tip Alzheimer (AD), în baza unor variabile clinice, folosind algoritmi de Machine Learning și Rețele Neuronale. De asemenea, cercetare în zona de identificare a unor biomarkeri ce pot identifica cu succes AD și diferenția această afecțiune de alte tipuri de demență.
- Facultatea de Informatică, UAIC Iași
- Persoană de contact: Stoleru căs. Cîtea Georgiana-Ingrid
Sound of Vision
Sistem hardware și software non-invaziv pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere prin crearea și transmiterea unei reprezentări auditive a mediului înconjurător. Acest sistem va ajuta persoanele cu deficiențe de vedere în orice fel de mediu (interior/exterior), fără a fi nevoie de etichete/senzori predefiniti amplasați în împrejurimi.
- Sound of Vision
- Persoană de contact: Conf.Univ. Dr. Simona Caraiman
- https://soundofvision.net
Sistem integrat pentru a preveni propagarea infecțiilor dobândite în spital
Proiectul își propune să prevină și să ajute la scăderea numărului de infecții dobândite în spital prin utilizarea celor mai noi tehnologii de calcul, informatică și Internet of Things.
- Prevent
- Persoană de contact: Conf.Univ. Dr. Simona Caraiman
- https://prevent-project.eu/en/home-page/
Centre pentru cercetare și educație în neuro-inginerie
Detectarea tulburărilor neurodegenerative progresive și proceduri de diagnosticare și terapeutice robotizate de cooperare.
- Brain Twin
- Persoană de contact: Conf.Univ. Dr. Simona Caraiman
- https://www.braintwin.eu/about/
Cadru monitorizare acasă pentru persoane cu afecțiuni cronice
Platformă integrativă pentru soluții de asistență pentru autonomie la domiciliu cu scenarii destincte de monitorizare și alertare, integrând dispozitive atât pentru pentru telemedicină, cât și pentru monitorizarea parametrilor ambientali.
- SmartCare
- Persoană de contact: Conf.Univ. Dr. Simona Caraiman
- https://smartcare-project.eu/ro/pagina-principala/
Introducere în Realități Mixte
Inițierea studenților în tehnologiile viitorului: modelare 3D cu Blender, folosirea modelelor în Unity. Studenții ajung să realizeze aplicații VR/AR/XR pentru dispozitive mobile, browsere web sau headset-uri.
- Facultatea de Informatică, UAIC Iași
- Persoană de contact: Adrian Iftene
- https://profs.info.uaic.ro/~adiftene/Scoala/2023/IMR/index.html
AlignSpine - orteza posturală inteligentă
AlignSPINE este o orteză cu un cost redus, echipată cu senzori inerțiali și rezistivi, pentru monitorizarea completă a curburii coloanei vertebrale, în timp real. Poate determina în mod continuu variația unghiurilor spinale și poate oferi un feedback în timp real pacientului, fizioterapeutului sau medicului curant. Vine împreună cu o aplicație mobilă astfel încât pacienții să poată urmări progresul lor, să efectueze exerciții de reabilitare sau să solicite sfaturi de la fizioterapeutul curant, după cum este necesar.
- Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa"
- Persoană de contact: Cătălina Luca
- https://www.linkedin.com/in/align-spine-192b97275
Alini
ALINI este o platformă de telemedicină gratuită pe telefonul mobil pentru Medici și Pacienți lansată la începutul anului 2020.
- CITT MAVIS
- Persoană de contact: Mădălina Cojocariu
- https://www.umfiasi.ro/ro
PharmaLedger
RomSoft a fost partenerul tehnic în proiectul PlarmaLedger în cadrul căruia s-au dezvoltat soluții descentralizate (bazate pe o tehnologie de blockchain dezvoltată la Iași de mai mulți parteneri locali) pentru securitatea și confidențialitatea datelor medicale din domeniul farmaceutic.
- RomSoft
- Persoană de contact: Ana Maria Balan
- https://cordis.europa.eu/project/id/853992
Instrumente software pentru diagnosticare asistată de calculator (sisteme CADx)
Compania dezvoltă o suită de aplicații bazate pe metode ale inteligenței artificiale pentru procesarea imaginilor medicale. Printre proiectele finalizate sau în desfășurare se numără asistenți software pentru evaluarea patologiilor plămanului, ficatului, bolii arteriale periferice, a micro-fracturilor osoase.
- Sentic Lab
- Persoană de contact: Mihaela Breaban
- https://www.senticlab.com
Adentum
Digitalizarea activității de management într-o clinică dentară, gestionarea pacienților și posibilitatea de a programa online pacienții la medic.
- Adentum
- Persoană de contact: Maria Bolat
- https://www.emim.ro/Clinici/ClinicHome/?id=a525aac9-b275-4995-bc1b-101f28f23b62
OchiDoc
Managementul digital al fișelor medicale pentru conducătorii auto cu funcționalități pentru scanarea cărții de identitate folosind telefonul și citirea automată a informațiilor despre conducătorul auto și înserarea automată în baza de date.
- OchiDoc
- Persoană de contact: Vlad Bredețean
- https://ochidoc.ro
Diabeta
Diabeta este prima aplicație de tip chatbot dedicată medicilor diabetologi. Utilizând inteligența artificială și procesarea limbajului natural, Diabeta răspunde la întrebări despre tratamentele pentru diabet. Diabeta procesează o listă extinsă de referințe care includ ghidurile și protocoalele oficiale, precum și RCP-urile medicamentelor disponibile pentru diabet.
- Diabeta
- Persoană de contact: Mihaela Onofrei
- https://www.diabeta.ro
EMIM
Platforma online care facilitează comunicarea între medici, pacienți și farmaciști.
Asociatia PARTENER Grupul de Inițiativă pentru Dezvoltarea Locală
TELEmed, Competențe digitale pentru angajați - suport pentru IMM-urile din sectorul sănătății în asimilarea tehnologiilor și dezvoltarea serviciilor de telemedicină.
- Asociația Partener
- Persoană de contact: Cătălin Ilascu
- https://asociatia-partener.ro/proiect/proiectul-telemed/
Digital Innovation Zone
Hub European de Inovare Digitală (EDIH) cu rolul de a adopta pe scară largă noile tehnologii (inteligență artificială, Blockchain), construit pentru nevoile specifice și potențialul ecosistemului regional, din Nord-Estul României.
- Digital Innovation Zone
- Persoană de contact: Cristina Baghiu
- https://digital-innovation.zone